conlibrio

loading

Denken over wat anderen van jou denken


Hanneke Grutterink is onderzoeksjournaliste, organisatieadviseur en werkt als docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en schreef een proefschrift over ‘meta-percepties in werkteams’.

Percepties over professionele expertise of met andere woorden ‘Waardering voor goede individuele-en teamprestaties’ is een nog weinig onderzocht onderwerp, maar lijkt me als organisatie-begeleider een cruciaal onderdeel binnen interpersoonlijke omgang en communicatie.

Waar het Lencioni model spreekt over vertrouwen als belangrijkste onderdeel van een goed werkend team dan is "perceptie over professionele expertise" waarschijnlijk een van de vele kleine radertjes die een team maken, buigen of kraken. Perceptie vindt onderdak bij het onderdeel ‘vertrouwen’.

Ondanks dat er veel bewezen onderzoek is gedaan rond meta-percepties op menselijk gedrag en gevoel, heeft het onderwerp van perceptie op de werkvloer en welke dynamieken hieruit ontstaan nog geen uitvoerige aandacht gekregen.

Als sociaal dier zijn we steeds bezig onszelf af te toetsen aan de hand van wat anderen over ons denken. De ene zal hier al wat meer mee bezig zijn dan de ander. In het geval Richard Branson kan je ervan uitgaan dat hij minder zichzelf zal toetsen aan anderen dan pakweg een manager of medewerker in een productiebedrijf, maar in onze dagelijkse omgang met anderen reflecteren we regelmatig over welke indruk we achterlaten bij anderen.

In teams en organisaties is samenwerken noodzakelijk om vooruitgang te creëren en gaan er constant gedachtenballonnetjes de hoogte in met als inhoud: ‘ik denk dat ze vinden dat ik het goed/slecht doe’, ‘ik denk dat hij me niet/wel aardig vindt’.

Een van de onderzochte percepties in het werk van Hanneke Grutterink is de ‘erkenning van expertise’, de erkenning van kennis en ervaring en het op waarde worden geschat door de anderen.

Deze erkenning kan een team maken, buigen of kraken. Hanneke Grutterink stelt dat " expertise één van de belangrijkste sociale categorieën is die de identiteit van de teamleden bepaalt". Het feit dat je erkend wordt voor je expertise, een combinatie van talenten, kwaliteiten en vaardigheden als positieve eigenschap, maakt dat je voor een deel hieruit je eigenwaarde put.

Uit een vragenlijst, opgemaakt in functie van mevrouw Grutterink`s proefschrift, onder vierhonderd leden van 86 teams uit organisaties uit verschillende sectoren, blijkt dat medewerkers gemotiveerder waren wanneer ze het gevoel hadden dat andere teamleden op de hoogte waren van hun talenten, kwaliteiten en vaardigheden in tegenstelling tot medewerkers die dit gevoel niet hadden.

Analyses lieten zien dat medewerkers met een sterker gevoel van erkenning van expertise ook veel beter presteerden dan anderen. Zo blijkt dat hoe meer expertise een teamlid heeft, des te meer dit teamlid status vergaart alsook spreektijd in het team.

Indien we voortsurfen op het gepubliceerde onderzoek, dan zou een mogelijke conclusie zijn dat een ‘schouderklopje’ niet zo licht mag worden opgenomen. Indien we merken dat ‘erkenning van expertise’ niet alleen kan leiden tot een beter gevoel, maar ook betere prestaties, dan kunnen we de lijn doortrekken naar ‘erkenning van inspanning’, ‘erkenning van resultaten’, ‘erkenning van gedrag’, ‘erkenning van innoveren’, een ganse korf aan diverse elementen.

Toch zijn er een paar valkuilen. Ten eerste, de erkenning van expertise in een team verhoogt de status van sommige individuen waardoor die in se van anderen verlaagt met alle mogelijke communicatieproblemen van dien. Ten tweede kunnen medewerkers omwille van de grote erkenning van hun expertise harder en gemotiveerder werken, toch zal hun teamprestatie hierdoor niet verhoogt worden indien ze hun taken niet op elkaar afstemmen. Werk wordt dubbel gedaan en processen worden inefficiënt en log.

Toch blijft erkenning van expertise een vorm van zorgzaam leiderschap dat de organisatie, het team en de individuen kan maken, buigen of kraken.

 

 

auteur: Joeri El Hazimi

foto: kushandwizdom


Reageren

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Wilt u reageren op dit bericht? Dat kan hieronder.