conlibrio

loading

Wat heeft "natuurlijke selectie"met bedrijfscultuur te maken?


Kijken naar natuurseries als Planet Earth, Frozen Planet en Life Story van de BBC is ondergedompeld worden in de geweldige variëteit aan soorten die ontstaan zijn als gevolg van natuurlijk selectie. Van de wonderen van de diepzee tot de opmerkelijke prieelvogel, het is allemaal ontstaan door de mutatie van genen in reactie op de mogelijkheden en veranderingen in de natuurlijke omgeving. Er zijn, naast de soorten en ondersoorten die we kennen, onnoemelijk veel pogingen die in de loop van de evolutie gestrand zijn. Verkeerd uitgepakte mutaties die resulteerden in slechte evolutionaire ideeën. Daardoor wordt het antwoord op de vraag; "Wat is het recept voor een geslaagde mutatie?" interessant.

Dat antwoord is verrassend genoeg niet eens zo heel erg ingewikkeld. Even versimpeld is geslaagde mutatie is één van twee dingen. Of het is een variant die gemakkelijk en snel te kopiëren is, of het is een taaie variant die langdurig overleeft. Een voorbeeld van gemakkelijk en snel kopiëren is het fruitvliegje. Dat slaagt er in om in recordtempo nieuwe generaties te produceren en is daarom een dankbaar onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Iets meer bekend maar niet minder spectaculair is de kopieercapaciteit van muizen. Iedereen die wel eens overlast van die beestjes heeft ondervonden weet hoe snel zij zich vermenigvuldigen. Aan de andere kant van de schaal staan de reuzenschildpadden. Die staan niet echt bekend om hun uitbundige vermenigvuldigingsdrang. Wel zijn ze gezegend met een uitermate lang leven dat hen in staat heeft gesteld hun genen al duizenden jaren te laten voortbestaan. Dat maakt de reuzenschildpad, net als het fruitvliegje, tot een goed evolutionair idee.

En dat brengt ons op de overeenkomsten met bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur is immers ook een idee? Een idee dat op natuurlijke wijze vermenigvuldigd wordt met behulp van memen. Memen zijn besmettelijke sociale patronen en gedachten. Sommige daarvan "vermenigvuldigen" zich snel, anderen hebben een lang leven. Welke "memen" in de afgelopen 150 jaar hebben geleid tot de soorten bedrijfscultuur die we nu kennen kan je over een paar weekjes lezen in mijn boek "The Origin of Company Cultures". Een mooi, in hardcover uitgegeven, vlot leesbaar Nederlandstalig boek met een Engelstalige titel die geïnspireerd is op "The Origin of Species" van Charles Darwin. Binnenkort te koop voor 21,50 €.


Reageren

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Wilt u reageren op dit bericht? Dat kan hieronder.